Medicina preventivă

Prevenția este cea mai importantă, astfel primul vaccin se face la vârsta de 5-6 săptămâni dacă animalul este sănătos și deparazitat în prealabil. Vaccinul poate fi monovalent împotriva infecției cu Parvovirus canin, fie un vaccin bivalent ce protejează împotriva Parvovirozei și a Bolii Care (Jigodia), ambele fiind boli extreme de grave cu șanse de supraviețuire 20-25% odată infectat puiul.

Ce boli prevenim prin vaccinarea animalelor?

Parvoviroza

Este o boala virala cu efecte devastatoare, netratata are o rata de mortalitate de aproximativ 90-95%. Simptomele parvovirozei: letargie, febra, voma, diaree cu sange.

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, a testelor rapide, ecografiei abdominale si nu in ultimul rand a analizelor de sange.

Atentie, un catel care a supravietuit parvovirozei va fi purtator de virus al parvovirozei care il va putea transmite prin fecale pana la 3 saptamani.

Tratamentul consta in oprirea vomei si terapia intensiva prin administrarea intravenoasa de fluide pentru a impiedica deshidratarea severa, antibioterapie si vitaminoterapie pentru a sustine organismul care lupta cu boala cateva zile.

Hepatita infecțioasă

Cainii tineri si cei nevaccinati se pot infecta cu virusul numit Adenovirus tip 1 prin inhalararea aerului infectat sau daca intra in contact cu un cainebolnav sau cu obiece contaminate.

Simptomele sunt: letargia, lipsa poftei de mancare, tuse, voma, ascita, secretii la nivelul nasului si a ochilor, hemoragii sub piele, edem al capului,gatului si trunchiului, consumul de apa exagerat.

Diagnosticul se pune pe baza analizelor de sange si urina.

Tratamentul se face simptomatic in functie de fiecare pacient, astfel se va administra fluidoterapie, antibioterapie pentru combaterea infectiilor secundare si protectoare hepatice.

Prevenirea hepatitei infectioase se face prin vaccinarea cainelui cu vaccinul polivalent DHPPI.

Maladia Carre sau Jigodia

Aceasta boala este produsa de un virus si este foarte contagioasa chiar fatala, afecteaza cainii cu varsta intre 2 si 6 luni.

Se transmite prin secretii nazale si oculare, urina si fecale de la cainii bolnavi. Atentie, cainii pot elimina virusul timp de mai multe luni dup ace s-au infectat chiar daca prezinta semne clinice sau nu.

Simptome: cel mai des este intalnita febra fluctuanta, tusea, secretiile nazale si oculare, diaree, voma, letargie, iar in faze mai avansate ale bolii animalul sufera de convulsii sau paralizie.

Diagnosticul de Jigodie se pune baza examenului clinic si a testului rapid care este folosit mai degraba pentru confirmare deoarece de multe ori indica un rezultat fals negative.

Tratament: nu exista un tratament specific sau antiviral pentru Jigodie astfel se face un tratament simptomatic in functie de starea generala a animalului. Fluidoterapie, antibioterapie pentru infectii secundare, vitaminoterapie si produse pentru stimularea sistemului imunitar sunt de electie pentru ameliorarea simptomelor si sustinerea organismului.

Preventia se face prin vaccin care poate fi facut incepand cu varsta de 5-6 saptamani.

Leptospiroza

Este o boala bacteriana produsa de spirochete. Infectiile cu Leptospira au loc atunci cand animalul intra in contact cu apa in care inoata, solul, noroiul atunci cand inoata sau cu apa potabila contaminata sau cu urina animalelor infectate.

Simptome: febra,dureri musculare si tremuraturi, mers rigid, depresie, lipsa poftei de mancare, voma, diaree, scurgeri vaginale cu sange, scurgeri nazale, deshidratare rapida.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, coreland cu analizele de sange si urina, dar si culturile bacteriene sunt necesare pentru examinarea prevalentei bacteriilor.

Tratamentul pentru aceasta afectiune se face cu antibioterapie, majoritatea cainilor se refac complet, unii raman cu o insuficienta renala cronica sau o hepatita cronica. Atentie, spirochetele continua sa se elimine prin urina cateva saptamani dupa terminarea tratamentului.

Preventia se face prin vaccin polivalent la caine, la om nu exista vaccin impotriva acestei afectiuni. Ca si masuri de profilaxie ar trebui luate in cosiderare gestionarea atenta a populatiilor de rozatoare si a modalitatii de eliminare a dejectiilor, locurile unde faceti baie, purtati costum de baie,daca aveti rani acoperiti-le cu plasturi sau evitati bai, iar dupa scaldat folositi dusul.

Rabia

Este o afectiune virala fatala care se transmite prin muscatura si saliva la animale inclusiv la om.

Simptome: modificari de comportament, fie anxietate fie agresivitate, apoi semnele se accentueaza cu agresivitate foarte mare, muscaturi, excitabilitate, iritabilitate, latrat modificat,pupile dilatate fara raspuns la stimuli, incoordonarea miscarilor, convulsii si paralizie.

La animalele infectate moartea survine in 7-10 zile de la exprimarea semnelor clinice.
Diagnosticul se pune pe baza imunofluorescentei directe din probe recoltate de la nivelul creierului ca si din bioproba.

Nu exista tratament pentru Rabie! Animalele care prezinta semne clinice suspecte de turbare se eutanasiaza si sunt trimise la laborator de specialitate pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii.
Prevenirea se face prin vaccinarea anuala cu vaccin.

De ce deparazităm animalele?

Dirofilarioza sau viermele de la inima

E o boala grava si de cele mai multe ori fatala produsa de parazitul Dirofilaria Immitis. Ea este transmisa prin intepatura de tantar, indiferent de lungimea parului animalului dvs!!!

Larvele migreaza de la nivelul intepataturii in circulatia sangvina si ajung la inima la arterele pulmonare. Viermii pot trai pana la 8 ani in organismul cainelui si 2-3 ani in cel de pisica si ajung pana la 30 cm. In fiecare sezon,daca nu se foloseste protectie impotriva tantarilor, numarul de viermi din corpul animalelor creste continuu.

Diagnosticul la noi in cabinet se face prin examinarea de frotiuri din sange periferic pentru depistarea microfilariilor, iar pentru adulti utilizam teste antigenice specifice.

Simptomele la caine, tuse apatie, inapetenta, scaderea in greutate, leziuni la nivelul arterelor pulmonare si plamanilor. Infestatiile in stadiu incipient nu provoaca semne clinice.

La pisica semnele clinice pot sa fie absente sau se poate observa o tuse si o dispnee insotita de afectiuni respiratorii sau chiar moartea subita.

Preventia, animalele care locuiesc exclusiv in casa nu sunt protejate, tantarul nu are bariere!!!

Medicatia preventiva este extrem de usor de folosit, eficienta si sigura si mult mai ieftina decat tratamentul. Actiunea medicatiei preventive are un termen limitat si nu protejeaza animalul pe viitor daca nu se continua administrarea acesteia la recomandarile medicului veterinar.

Babesioza

Este o boala grava,mortala produsa de un parazit pe nume Babesia care afecteaza celulele rosii din sange, multiplicandu-se in interiorul acestora,le distruge si in timp se produce anemia.
Principalul focar de infectie este reprezentat de capusele Ixodidae contaminate, care in momentul hranirii transfera parazitul prin saliva in pielea animalului si automat in circulatia sangvina a acestuia.

Simptome: semenele clinice pot sa apara in 7-14 uneori chiar 21 zile, depinde de fiecare organism in parte.
Veti putea observa ca nu mai vrea sa se joace, este apatic, prefera locurile reci pentru ca are febra, nu mai mananca, pot sa apara si tulburari respiratorii si nervoase, in cazurile avanse ajungadu-se la anemie si icter.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, analizelor de sange, examen microscopic.

Tratamentul se individualizeaza pentru fiecare pacient in parte in functie de rezultatul analizelor de sange, complicatiile aparute ulterior infestarii cu Babesia. In principiu se bazeaza pe tratament perfuzabil de sustinere, antibioterapie si un antidot pentru Babesia. In cazurile grave se recomanda transfuzia de sange.
Prognosticul este favorabil la cainii tineri.
Capusele transmit si alte boli la fel de grave cum ar fi Erlichioza, Anaplasmoza, Borelioza localizate tot in sange.

Preventia este foarte ieftina si se face prin deparazitarea externa, indiferent ca animalele dvs au sau nu purici si capuse. recomandat ar fi cu zgarda antiparazitara si pipeta care se aplica obligatoriu lunar din primavara pana in toamna.

Cabinet veterinar Rovine

Str. Nicolae Iorga nr.41, Bl. G30 (parter)

Cabinet veterinar Brazdă

Str. Doljului nr.39A